Javite ako znate da li na penušavom vinu, koje ovde mnogi neopravdano zovu „Šampanjac“, postoji rok trajanja. Naš je ostao neotvoren pa da znamo vredi li ga čuvati. Onaj veliki iz Metroa koji smo spremili nadajući se da ćemo biti prva grupa građana, nepogurana od bilo koga, bez kupovine glasova, bez ičije pomoći… koja će preći cenzus.

To se nije dogodilo. Ostali smo zaglavljeni u magiji brojeva 2 i 3,  sa 3323 glasa ili 2,33 odsto. U ovom moru dvojki i trojki naš broj 4 na glasačkom listiću za Novi Sad ostao je ispod cenzusa.

Da „uzletimo sa Čeneja“ trebao nam je tačno jedan Boing. Onaj malo veći – 747. Toliko nam je naime nedostajalo glasova da ispunimo smanjeni izborni cenzus. Da je, kao što je bilo kada su izbori počeli, cenzus bio 5 odsto naš grad bi vodile samo dve liste. Znate koje.

Ovako, tužni zbog toga što naš trud, ideje, enegrija i želja za promenom u gradu, za koji i dalje mislimo da se vredi boriti, nisu dovoljno prepoznati, čestitamo svima koji su prešli cenzus i želimo im da naš grad u naredne četiri godine vode najbolje što znaju. Da urade sve za dobro Novog Sada i da svađe i uvrede konačno prestanu.

Ako se slučajno odluče da grad započne izgradnju i opremanje Gradske bolnice, biće nam drago.

Ako neko pomisli da bi trebalo realizovati ideju Novosadske biciklističke inicijative o subvencijama za bicikliste – biće to divno.

Ako oni koji čitaju knjigu u gradskom autobusu zadnje nedelje u mesecu budu mogli da se voze besplatno, biće to fantastično.

Ako dokument Skupštine grada iz prošle godine o Aerodromu Čenej ne ostane mrtvo slovo na papiru biće to na radost svih nas.

Ako u naredne četiri godine Novi Sad zasadi 50.000 novih stabala svima će nam biti bolji vazduh.

Ako prestane da se naplaćuje ulaz na Štrand nećemo više biti jedina plaža na Dunavu na koju ne može da se uđe besplatno.

Ako apliciramo za sredstva za izgradnju groblja kućnih ljubimaca bićemo bliže Evropi.

Ako počnemo digitalnu transformaciju grada i postavimo prve pametne semafore i pametne kante za smeće poboljšaće se kvalitet života u gradu.

Ako pojeftini prigradski prevoz bićemo više zajedno jedni sa drugima…

I slobodno. Niti su ovo neke ekskluzivne ideje niti ćemo se ljutiti ako se bilo šta od ovoga realizuje. Sve što je dobro za Novi Sad treba da uradimo. Bez obzira čija je ideja.

I na kraju, hvala svima koji su nas podržali, srećni smo što nas je i ovoliko koji misle da grad treba da pripadne građanima, a politika političarima. Možda nekad to i dočekamo.

A one koji su možda hteli da nas podrže, ali to ipak nisu učinili želimo da zamolimo, da na nekim budućim izborima podrže svakoga ko im ponudi spisak konkretnih stvari za koje je spreman da se bori. Da li ćemo to biti mi ili neko drugi nije u ovom trenutku najvažnije. U svakom slučaju u naredne četiri godine Sasvim druga priča će nastaviti da deluje na dobrobit Novog Sada i njegovih žitelja. Nadamo se da se će nam se u tome pridružiti i da ćete biti deo naših budućih akcija. Pozivamo vas na komunikaciju, da nam predlažete i pomažete i da bez obzira što nismo u parlamentu primoramo vlast da čuje glas svih Novosađana.

Možda ćemo dočekati trenutak da počnemo da recikliramo otpad. Ovog puta smo opet reciklirali političare. Uz po neki izuzetak.

Do tada, nastavićemo da kao organizacija civilnog sektora pokušavamo da utičemo na popravljanje kvaliteta života u našem gradu.

Sasvim druga priča, sasvim drugi ljudi – ispod cenzusa.