Grupa građana „Sasvim druga priča – Novosađani“ kao jednu od svojih temeljnih aktivnosti u budućem učešću u radu gradskog parlamenta vidi neprestano zalaganje za to da naš grad krene ka gradovima koji za sebe kažu da su PAMETNI GRADOVI, odnosno SMART CITY.

Novi Sad mora da bude među prvima u Srbiji koji će iskoristi mogućnosti koje donosi tehnološki napredak i zahvaljujući tome mnoge svoje funkcije vršiti efikasnije i kvalitetnije. Novi Sad do sada, na žalost, nije uradio puno u tom pravcu. Moglo bi se reći i skoro ništa u odnosu na mogućnosti. Zato, dok mnogi gradovi regiona iz Smart city 1.0 polako idu ka Smart city 2.0, a u svetu se već govori i o onima koji mogu da se pohvale da su Smart city 3.0 mi tek treba da krenemo u tom pravcu.

Zato je možda poštenije reći da ćemo u godinama koje dolaze, pokrenuti digitalnu transformaciju Novog Sada, kako bi u naredne 4 godine mogli da napravimo ozbiljne korake ka društvu pametnih gradova regiona i Evrope.

Znamo da postavljanje digitalnih čitača u kontejnere i kante za smeće nije nemoguć projekat u narednom periodu, a zahvaljujući njihovom javljanju o popunjenosti kontejnera kamioni koji ih prazne neće odlaziti na lokacije za koje nema potrebe, a time će se smanjiti i zagađenje vazduha u našem gradu.

Digitalna transformacija podrazumeva još puno toga, dobrim delom i kada je reč o saobraćaju pa predlažemo da jedan od prioriteta bude i transformacija semafora u „pametne semafore“, kako bi u slučajevima velikih gužvi za skretanje u levo sami „videli problem“ i promenom režima čuvali i živce vozača, ali i vazduh u našem gradu jer će na taj način stajanje na semaforima biti manje. Tu negde, mada nije direktno  vezano za digitalnu transformaciju jeste ono što godinama nedostaje našem gradu, a to je zeleni talas za vozila na glavnim saobraćajnicama. Ovo pitanje ima više aspekata, od činjenice da će zbog manjeg zadržavanja na semaforima protok saobraćaja biti brži, a samim tim i zagađenje vazduha značajno manje do bezbednosti saobraćaja jer vozači koji naviknu da će dozvoljenom brzinom proći bez zaustavljanja na semaforima ne jure što svakako doprinosi bezbednosti.

Naredna stvar koja može da se učini u naredne 4 godine je postavljanje detektora kvaliteta vazduha u sva obdaništa i učionice u našem gradu. Ta interaktivna metoda merenja putem aplikacije omogući će svim roditeljima da u svakom trenutku vide u kakvim zdravstvenim uslovima borave njihova deca. Naravno, postoje različiti nivoi merenja, a ono što je u ovom trenutku standard u regionu je merenje 30-ak parametara kvaliteta okruženja za svaki prostor u kome borave najmlađi žitelji našeg grada.

Naravno, oni koji imaju tu privilegiju da putuju u moderne gradove sveta već godinama vide da na autobuskim, tramvajskim, metro ili nekim drugim stanicama postoje obaveštenja za koliko minuta dolazi sledeći autobus na svakoj liniji koja tuda saobraća. Može li Novi Sad to da ima? Može i imaće ako lista „Sasvim druga priča – Novosađani“ bude dobila vaše poverenje, a samim tim i mogućnost da upravlja gradom.

U cilju realizacije digitalne transformacije našeg grada predlažemo da su okviru gradskog veća formira sekretarijat za tu oblast koji će biti apsolutno posvećen toj tematici i koordinirati je sa drugim resorima.

ZA PAMETAN GRAD – PAMETAN IZBOR

SASVIM DRUGA PRIČA – NOVOSAĐANI. ZAOKRUŽI BROJ 4