PODRŽITE NAS – ZAJEDNO MOŽEMO

50.000 stabala u Novom Sadu u naredne 4 godine

Dani zagađenog, čak štetnog vazduha u našem gradu upalili su, kako se to u poslednje vreme kaže, crveni alarm. Katastrofalan je podatak da na jednog stanovnika Novog Sada dolazi tek 16 kvadratnih metara zelenila.
Nekada je bilo drugačije. Novi Sad je prvom polovinom prošlog veka, uz šezdeset hiljada stanovnika imao skoro hiljadu hektara šuma. Danas su se šume našeg grada svele na nešto manje od 150 hektara i to uglavnom na Ribarskom ostrvu, a stanovnika je šest puta više.

Ako tome dodadamo da je poslednjih godina zbog proširenja grada 1.100 hektara šumskog zemljišta preinačeno u građevinsko postaje jasno da ćemo ako nešto ne preduzmemo živeti u sve gorim uslovima.
Zato vas pozivamo da nas podržite na narednim izborima i da tako zajedno obezbedimo da Novi Sad u naredne 4 godine dobije najmanje 50.000 novih stabala.

Sasvim druga priča za sasvim nova pluća Novog Sada.

Sasvim druga priča biće uvek spremna da podrži sve predloge koji će ići u pravcu popravljanja ekoloških standarda u Novom Sadu. Zalagaćemo se i i za strogu kontrolu uništavanja biljnog sveta kod bilo kog oblika gradnje i apsolutni reciprocitet u slučajevima neophodnog izmeštanja nekog dela biljnog sveta.

Želimo da oni koji rukovode gradom puno energije i sredstava ulože u edukaciju i angažovanje mladih jer bez podizanja svesti o potrebi da čuvamo i popravljamo svoj grad on jednostavno nema budućnost. Zelenilo jednog grada, govore to mnogi primeri, jedna je od stvari koji privlače turiste i dovode ih u gradove.

Sasvim druga priča će se zato boriti za projektovanje i izgradnju novih parkova, ali i malih zelenih oaza tamo gde je to, nakon decenija urbanističkog silovanja našeg grada, još uvek moguće. To podrazumeva i održavanje sadašnjih parkova i njihovu striktnu zaštitu od bilo kog oblika devastacije.