Sat za kvart – Novo Naselje

Udruženje građana Sasvim druga priča u sredu 15. januara organizovala akciju “Kvartovski aktivizam” u okviru koje smo očistili divlju deponiji u ulici Vojvode Stepe na Novom naselju.
Sugrađani sa Novog naselja kontaktirali su nas nekoliko puta zbog problema koji imaju sa komunalnim otpadom iz Gerontološkog centra. Četiri zgrade u ulici Vojvode Stepe se nalaze prekoputa zadnjeg dela Gerontološkog centra gde zaposleni odlažu otpad.

Pomenuta zdravstvena institucija ima kapacicet od 336 mesta a tri kontejnera koja trenutno koriste, od kojih je jedan polomljen, očigledno ne zadovoljavaju njihove potrebe. Kako nam pojašnjavaju stanari iz okolnih zgrada, otpad u crnim vrećama završava na trotoaru.

Na taj način se stvara divlja deponija na kojoj pojedini sugrađani ostavljaju i krupni otpad poput nameštaja, karoserije automobila i slično. Pored toga, životinje sa ulice razvlače otpad u potrazi za hranom i na taj način se širi nesnosan miris. Građani su već kontaktirali Gerontološki centar, Komunalnu policiju i Gradsku čistoću ali nisu dobili adekvatan odgovor niti bilo kakav predlog rešenja.

Mi smo odlučili da se borimo za bolji Novi Sad, da pokažemo građansku solidarnost i zajedno sa stanarima okolnih zgrada očistimo ovu deponiju. Akcija je trajala dva sata u toku kojih smo napunili dva kamiona sa otpadom.

 

Sada ostaje samo da uputimo otvoreno pismo nadležnima u pomenutim institucijama. Da li ćete trajno rešiti ovaj problem ili građani moraju da rade vaš posao?